USP balk
USP balk
USP balk
USP balk
USP balk

De rest van het verhaal: e-sigaret nieuws

  • -
  • 0

Na jaren onderzoek is het ergste dat E-sigaret tegenstanders kunnen zeggen dat “zij niet onschadelijk zijn”.
 

Terwijl er nog veel is dat wij nog niet weten over de exacte omvang van de lange termijn risico’s van het gebruiken van e-sigaretten, moeten dampers gerustgesteld worden doordat na vijf jaar onderzoek over e-sigaretten het ergste wat e-sigaret tegenstanders kunnen zeggen is: “Nou…zij zijn niet onschadelijk”.
 

In een recente artikel gaf SAMSHA (Substance Abuse and Mental Health Services Administration) een bevooroordeeld en eenzijdige blik op de risico’s die geassocieerd zijn met het gebruik van e-sigaretten. Resultaten van onderzoeken en klinische proeven waar uit blijkt dat e-sigaretten duizenden mensen hebben geholpen bij het stoppen met roken ontbreken in het artikel.

Ondanks de eenzijdige blik op e-sigaretten, was het ergste wat SAMSHA over de gezondheid risico van dampen kon zeggen:
 

“Er is zo veel dat wij niet weten over e-sigaretten,” zei Douglas Tipperman, M.S.W., een volksgezondheid adviseur bij SAMSHA. “Zij zijn niet onschadelijk. Wij weten niet wat de gevolgen voor de gezondheid zijn op individueel of populatieniveau.”
 

De rest van het verhaal

Als “zij zijn niet onschadelijk” het ergste is wat tegenstanders over e-sigaretten kunnen zeggen in 2014, dan lijkt het niet zo’n controversiële vraag over of deze producten veiliger alternatieven zijn dan roken. Insgelijks lijkt het niet zo controversieel  dat rokers die willen stoppen, maar dat niet gelijk ‘cold turkey’ kunnen doen, overstappen op e-sigaretten.

Het SAMSHA artikel zit vol belachelijke verklaringen en slechte redeneringen, zoals de conclusie dat e-sigaretten het verhaal van de tabaksindustrie herhaalt omdat bekende mensen in advertenties gebruikt worden.

“Gelijkenissen zijn duidelijk tussen de reclames voor e-sigaretten vandaag en de reclames voor sigaretten van de 1950s. Bijvoorbeeld, beide reclames gebruiken bekende mensen om een beroep te doen op hun doelgroepen.”
 

De zwakte van de wetenschappelijke argumentatie van de tegenstanders van e-sigaretten in 2014, laat zien dat er gewoon geen goeie wetenschappelijke argument is om op terug te vallen in het verzet tegen deze innovatie. De wetenschap gaat het niet doen, dus tegenstanders moeten terug vallen op betekenisloze beweringen zoals:
 

“Zij zijn niet onschadelijk”

“Er is nog steeds heel veel dat wij niet weten”

“Er zit nog steeds nicotine in”

“Er worden bekende mensen in hun reclames gebruikt”
 

Hopelijk zal de FDA een hoger niveau van wetenschappelijk redeneren zoeken voordat het hun definitieve besluit over e-sigaret regelgeving maakt. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Deel hier uw kennis en ervaringen met elektrische sigaretten!
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.