USP balk
USP balk
USP balk
USP balk
USP balk

E-sigaretten zijn minder schadelijk dan normale sigaretten

  • -
  • 0

Nieuw wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat e-sigaretten minder schadelijk zijn voor gebruikers en omstanders dan sigaretten. Wel waarschuwen onderzoekers dat de gevolgen op lange termijn nog niet bekend zijn.


De e-sigaret is een elektronische inhalator met een vulling en een verdamper. Vloeibare nicotine in de vulling wordt verdampt, waarna de gebruiker deze damp inademt. De e-sigaret is vooral bedoeld voor rokers die wel willen blijven roken, maar om gezondheidsredenen liever kiezen voor een ‘gezond’ alternatief.

Er is veel ophef over de e-sigaret. Het zou een wolf in schaapskleren zijn. Zo bevat ook de e-sigaret kankerverwekkende stoffen, is de e-sigaret verslavend en is het absoluut niet aan te raden om deze tijdens de zwangerschap te gebruiken. Daarnaast kan het schadelijk zijn voor omstanders. Uitgeademde lucht kan nog schadelijke stoffen bevatten, alleen is er sprake van ‘passieve damp’ in plaats van ‘tweedehands rook’.
 

Conclusies meta-analyse
Een internationaal team van onderzoekers heeft 81 onderzoeken over e-sigaretten geanalyseerd. Er kwamen onderwerpen aan bod als de chemicaliën in de vullingen en in de vrijgekomen damp, veiligheidsmaatregelen en het gebruik onder rokers en niet-rokers. Volgens de onderzoekers zijn de risico’s voor gebruikers en omstanders veel minder groot dan bij sigarettenrook. Elektronische sigaretten bevatten een paar gevaarlijke stoffen die ook in sigarettenrook voorkomen, maar de dosis is veel lager. Ook blijkt uit de meta-analyse dat er geen bewijs is dat kinderen na het experimenteren met e-sigaretten verslaafd raken. Tenslotte concluderen de wetenschappers in het paper dat een e-sigaret inderdaad kan helpen om te stoppen met roken.
 

Geen strenge regels
“De regels voor e-sigaretten moeten niet net zo streng zijn als voor normale sigaretten, omdat dit het lastiger maakt voor mensen om over te stappen op de e-sigaret”, vertelt professor Peter Hajek van de Queen Mary universiteit aanBBC. “Strenge regelgeving schaadt uiteindelijk de volksgezondheid.”
 

Paper
Het paper van de onderzoekers verschijnt binnenkort in het wetenschappelijke journaal Addiction.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Deel hier uw kennis en ervaringen met elektrische sigaretten!
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.