USP balk
USP balk
USP balk
USP balk
USP balk

Een e-sigaret is geen medicijn

E-sigaret is geen medicijn: weer een staaltje van onterechte bemoeizucht van het Europees Parlement. Te gek voor woorden! Een e-sigaret is geen geneesmiddel, maar een veel minder schadelijk alternatief voor het roken van tabak.

Een e-sigaret is geen medicijn

De Dagelijkse Standaard, 27 september 2013

E-sigaret is geen medicijn: weer een staaltje van onterechte bemoeizucht van het Europees Parlement.

Op 8 oktober vergadert het Europees Parlement of de elektronische sigaret als medicijn moet worden gezien en als zodanig moet worden gereguleerd. De zoveelste bemoeizucht van het EP met keuzes van mensen. Dit naar aanleiding van een pleidooi van Europarlementariërs Judith Merkies (PvdA) en Henk van Gerven (SP) om de elektronische sigaret te verbannen naar de Geneesmiddelenwet.

Te gek voor woorden! Een e-sigaret is geen geneesmiddel, maar een veel minder schadelijk alternatief voor het roken van tabak. Vorig jaar heeft dan ook ons eigen gerechtshof, na gedegen wetenschappelijk onderzoek, besloten dat de e-sigaret geen geneesmiddel is en dus vrij mag worden verkocht.

Tabak bevat, naast nicotine, meer dan 200 giftige stoffen, de e-sigaret bevat alleen nicotine zonder al die extra giftige stoffen. En er zijn zelfs e-sigaretten die helemaal geen nicotine bevatten. Het is geen medicijn, maar een veel minder slecht alternatief voor het roken van tabak. Veel mensen die eerst tabak rookten zijn in de loop van de jaren dat de e-sigaret op de markt is, hierop overgestapt. Ook is de e-sigaret verkrijgbaar in meerdere nicotinegehaltes.

Aangezien ik zelf ervaring heb met elektronisch roken, heb ik mij begeven in de e-rook community die bestaat uit vele fora waar mensen gegevens uitwisselen over elektronisch roken en de beoordeling van de producten. Dit waren allen mensen die van de veel schadelijkere tabak af wilden. Menigeen is het hiermee gelukt. Ook werd vaak de nicotine langzaam afgebouwd, zodat er uiteindelijk alleen nog zero nicotine werd gedampt.

Ik noem elektronisch roken geen roken maar dampen omdat van roken eigenlijk helemaal geen sprake meer is. De damp die een e-roker uitblaast is namelijk geheel onschadelijk voor de omgeving. Het probleem van meeroken is hiermee dan ook volledig verdampt. Dit zou je toch een grote winst mogen noemen ten opzichte van het roken van tabak!

Een van de redenen van het Europese Parlement om het e-roken aan banden te leggen zou zijn dat jongeren die niet roken overstag zouden gaan door de aantrekkelijke look van e-sigaretten. Het zijn doorgaans mooie apparaatjes die er gaaf uitzien. Mijn ervaring is echter dat jongeren het vooral tuttig en oubollig vinden om met een elektronische sigaret rond te gaan lopen. Ze roken liever niet dan zich bij hun vrienden met zo’n dampapparaatje te vertonen. Ik ben op al die fora waar ik jaren op vertoefde dan ook nooit jongeren tegengekomen. Ook kwam ik nooit mensen tegen die van niet-roken begonnen met e-roken.

De e-sigaret wordt dus grotendeels gebruikt door tabaksrokers die moeite hebben met stoppen maar toch af willen van al die giftige stoffen. En gezien de vele fora in Nederland hierover, is het veel zware rokers gelukt met de e-sigaret. Verslaafde zware rokers die uiteindelijk genoegen nemen met een e-sigaret en uiteindelijk vaak zelfs zonder nicotine, lijkt mij een enorme gezondheidswinst. Ik hoop dan ook van harte dat het Europese Parlement de voordelen van de e-sigaret ten opzichte van het roken van tabak zal onderkennen en dit zotte idee zal laten varen.

Daarnaast is het ook nog eens heel vreemd dat zo’n voorstel komt van de SP en PvdA in het parlement. Waren die niet voor het vrijgeven van softdrugs? Hoe haalt men het dan in zijn hoofd om het vrij verkrijgbaar zijn van een apparaatje dat zoveel minder schadelijk is dan tabak en zoveel mensen helpt geen tabak meer te roken te willen verbannen?

Ik weet namelijk zeker dat indien de e-sigaret niet meer vrij verkrijgbaar is, veel e-rokers weer zullen terugvallen naar het roken van sigaretten en die blijven uiteraard gewoon vrij verkrijgbaar, ook voor jongeren.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Deel hier uw kennis en ervaringen met elektrische sigaretten!
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.