USP balk
USP balk
USP balk
USP balk
USP balk

Gebruikers waarschuwen dat EU controles levens kan kosten

  • -
  • 2

Gebruikers waarschuwen dat EU e-sigaret controles levens zou kunnen kosten

 

Supporters zeggen dat elektronische sigaretten duizenden levens redden, tegenstanders geloven dat zij gevaarlijk zouden kunnen zijn en het roken ‘sexy’ maakt.

 

Het gevolg van een beslissing van het Europese Parlement is dat hun beschikbaarheid beperkt wordt in de toekomst. Europarlementariërs stemden om nieuwe regels te introduceren die controleren wat voor soort e-sigaretten verkocht mogen worden in lidstaten.

 

Rook ervaring

De e-sigaret bezorgt een nicotine hit zonder de vele andere giftige stoffen die in tabak sigaretten zitten. Voor veel rokers zijn e-sigaretten de oplossing geweest om te stoppen omdat ze de rook ervaring veel beter nabootsen dan nicotine pleisters, kauwgom of zuigtabletten. Maar sommige dokters zijn nog bezorgd dat er op lange termijn gezondheid risico’s zullen zijn van hun gebruik. Sommige mensen zijn ook bezorgd dat het gebruik van e-sigaretten in publiek het roken weer zal normaliseren en dat jonge mensen ze als een opstap naar tabak zullen gebruiken.

Het Europese Parlement heeft hun gebruik niet verboden maar gaat wel beperken welke soorten e-sigaretten verkocht mogen worden. Gebruikers- of dampers zullen waarschijnlijk sommige herbruikbare, hervulbare e-sigaretten niet kunnen krijgen die de grootste nicotine hit bezorgen. De groeiende gemeenschap van dampers vinden het een aanval op een product die hun leven redt door het verwijderen van de verleiding van tabak.
 

Verbeterde gezondheid

Christena Helseltine uit het Verenigd Koninkrijk gebruikt al vijf jaar e-sigaretten. Zij vind dat haar gezondheid erdoor is verbeterd, maar geniet er ook van. Haar dochter Kirsteen is ook gebruiker, en haar man Ron die terminaal oesofagiale kanker heeft, is nu ook gebruiker geworden.  Het is onzeker of roken zijn kanker heeft veroorzaakt maar dampen betekent dat hij nog van nicotine kan genieten zonder te roken.

Christena is diep verontwaardigd door de beslissing van het Europese Parlement. Zij denkt dat het voor hogere kosten voor dampers zal zorgen en het ook erg moeilijk zal maken om de apparaten die zij nu gebruikt nog te verkrijgen. Zij zegt dat veel gefrustreerde dampers terug zullen vallen naar roken terwijl anderen- waar zij ook onder valt- misschien op de zwarte markt zullen gaan zoeken. Zij zegt “ik zal geforceerd worden om de wet te overtreden, om een crimineel te worden, en dat is eng”.

“De damp gemeenschap heeft hard gewerkt om ervoor te zorgen dat dampen zo veilig mogelijk is. Er zijn standaarden voor de etikettering van e-vloeistof om het veilig te maken. Maar als ik straks op de zwarte markt moet gaan kopen, zal ik niet weten of de vloeistof die ik gebruik veilig is, en zal al het werk voor niks zijn geweest”.
 

Verkeerde richting

Dampers hadden wel wat support in het Europese Parlement, maar niet genoeg. Een voorstander zei “Dit gaat helemaal de verkeerde kant op. E-sigaretten hebben de mogelijkheid om duizenden rokers om te zetten in dampers. Dat is duizend keer veiliger dan het roken van tabak”. Andere vonden de regeling gezond en verstandig en geloofden niet dat het onmogelijk zou zijn voor mensen die e-sigaretten wilde gebruiken om ze nog te krijgen. Alisa Rutter (Fresh North East, Verenigd Koninkrijk)  zei “Wat wij willen zien is dat de kwaliteit en veiligheid nog beter wordt. Zij zijn bezorgd dat e-sigaretten op dit moment in de handen van kinderen kunnen vallen. Sommige bevatten hele hoge doses nicotine, terwijl er bij andere bijna niks in zit en mensen daar niet over geïnformeerd worden. Vanuit het perspectief van de consument is dit een stap in de goede richting”.

Niet één waar de damp gemeenschap het mee eens is. Zij vinden dat de vrijheid om van e-sigaretten te genieten aangevallen wordt. Maar belangrijker vinden zij dat de EU heeft ondermijnd wat zij zien als de succesvolste manier om het aantal rookgerelateerde  sterfgevallen te verminderen. 

 

Reacties

  1. Nathalie Nathalie

    Voor mij is het ook een verademing. Sinds ik een e-sigaret rook voel ik me veel fitter en tijdens sporten raak ik minder snel buiten adem dan vroeger. Ik ben ook blij dat ik niet meer ruik naar die vieze tabaklucht.

  2. Tom Magielse Tom Magielse

    Voor mij is het echt een verademing. Roken is een gewoonte en met een gewoonte kun je moeilijk stoppen. Ik vind e-sigaretten de ideale oplossing hiervoor. Ik voel me een stuk fitter en zelfs met sporten heb ik er weinig last van. Ideaal dus

Deel hier uw kennis en ervaringen met elektrische sigaretten!
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.