USP balk
USP balk
USP balk
USP balk
USP balk

Reactie op RIVM-publicatie m.b.t. elektrisch roken

Donderdag 28 november heeft het RIVM gewaarschuwd voor de e-sigaret. In dit artikel wordt uitgelegd wat die waarschuwing inhoud. Als reactie hebben wij direct onderstaande verklaring uitgegeven.

Belangrijke informatie m.b.t. berichtgeving in de media

De publicatie van RIVM over elektrisch roken op 28 november heeft voor veel ophef gezorgd.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) maakt zich zorgen over de elektrische sigaret. Omdat het product niet helemaal zonder risico's is, wil hij dat aan bepaalde aspecten van de e-sigaret eisen worden gesteld op het gebied van reclames, veiligheid, kwaliteit en etikettering.


E-Sigaret Solutions heeft op bovenstaande de volgende reactie:

1. Gezonder alternatief voor conventionele sigaretten

E-Sigaret Solutions erkent, net als Stivoro, het Longfonds en het KWF, dat 'dampen' gezonder is dan roken en dat de e-sigaret dus een goed alternatief kan zijn voor de echte sigaret en mogelijk kan bijdragen aan stoppen met roken.


Longarts dr. F. Visser van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen ziet de elektronische sigaret vooralsnog als een gezonder alternatief voor rokers. "Het is heel veel beter om een e-sigaret te roken dan een echte sigaret. Niet-roken is de meest gezonde keuze. Maar zelfs als er in elektronische sigaretten net zo veel nicotine zou zitten als in gewone sigaretten, is er nog veel winst te behalen met overstappen."


2. Aanvullend onderzoek naar elektrisch roken

RIVM heeft geen onderzoek laten verrichten, maar heeft haar rapport geschreven op basis van reeds verouderde onderzoeken. Het RIVM geeft aan dat er aanvullend onderzoek nodig is om een echt standpunt te kunnen innemen over de e-sigaret.


E-sigaret Solutions is van mening dat de centrale vraag in nieuw onderzoek moet zijn wat meer of minder ziekmakend is: de e-sigaret of de gewone sigaret. Ook stimuleren wij onderzoek naar eventuele effecten op de langere termijn:


a. Is de uitgeademde damp van een e-sigaret schadelijk?

b. Zijn elektrische sigaretten effectief bij het stoppen met roken?

c. Moet de e-sigaret gereguleerd worden?

d. Is de e-sigaret schadelijk? Zo ja, in welke verhouding staat dat met de echte sigaret?


Op het Internationaal Symposium van 12 November 2013 in de U.K. zegt Cive Bates: "Het doel is het aantal sterfgevallen, gerelateerd aan tabak, te verlagen. Hoe doe je dat? Door minder mensen met tabak te laten starten, door rokers te helpen om te stoppen en door mensen die niet kunnen stoppen te laten switchen naar een minder schadelijk product."


3. Standpunten

Reclames: Advertenties moeten gericht zijn op rokers boven de 18 jaar en de e-sigaret mag niet aan jongeren onder de 18 jaar verkocht worden.


Etikettering: Wij vinden dat e-sigaretten voorzien moeten zijn van duidelijke etiketten, met daarop transparant de inhoud vermeld. Dit zou ook standaard op normale sigaretten pakjes zichtbaar moeten zijn.


Veiligheid: Iedereen is het erover eens dat de e- sigaret vele malen minder schadelijk is dan de conventionele sigaret met tabak. Dit is reeds meerdere malen wetenschappelijk aangetoond. Het gaat echter om de relatieve veiligheid: dus tabak versus de elektrische sigaret en de gezondheidswinst die te behalen is als tabaksrokers zouden dampen in plaats van roken.


Kwaliteit: is heel belangrijk, met name de kwaliteit van de e-liquid. Wij verkopen alleen e-vloeistof uit Europa. Er moeten kwaliteitseisen komen, zodat slechte kwalitatieve liquid niet meer verkocht kan worden.

Bij E-Sigaret Solutions zijn wij veel klanten met goede ervaringen. De feel van echt roken maakt het makkelijker om te stoppen dan met andere nicotinevervangers als kauwgom, verstuivers en pleisters.


Onze klanten zijn heel tevreden. Wijhebben al vele mensen in onze winkel en op de website gehad die superblij zijn dat ze geen tabak mee roken. Zelfs mensen die voorheen 3 pakjes sigaretten per dag rookten! Zij geven aan dat ze minder hoesten, meer energie hebben, et cetera. Wij hopen dan ook nog om deze en andere mensen nog lang van dienst te zijn met eerlijke informatie over elektrisch roken, onze elektrische sigaretten en (eventueel nicotinevrije) e-liquid.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Deel hier uw kennis en ervaringen met elektrische sigaretten!
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.