USP balk
USP balk
USP balk
USP balk
USP balk

Studie naar e-sigaret en stoppen met roken

Nieuw onderzoek van de American Journal of Public Health wijst uit dat rokers die e-sigaretten gebruiken om te stoppen, over het algemeen jonger zijn en meer gemotiveerd.

Een onderzoek dat heeft plaatsgevonden op Hawaii analyseerde de antwootden van rokers die naar eigen zeggen minstens 3 sigaretten per dag roken, met een minimum van 100 sigaretten tijdens hun leven. Het onderzoek bevatte de vraag of de roker ooit e-sigaretten heeft gebruikt om te stoppen met roken, samen met demografische informatie. Ook werd er geinformeerd naar de gebruiker's nicotineafhankelijkheid, het aantal keren dat de respondent heeft geprobeerd te stoppen en de reden en bereidheid om te stoppen met roken.


Volgens de onderzoekrsresultaten heeft ongeveer 13% van de deelnemers elektrische sigaretten gebruikt om te stoppen met roken. Diegenen die elektronische sigaretten hadden gebruikt, waren jonger en rookten minder lang dan andere respondenten. Rokers die nicotinekauwgum, nicotinepleisters, buproprion of varenicline hadden gebruikt, hadden twee tot vier keer zo vaak e-sigaretten als stoppen-met-roken-hulpmiddel gebruikt. Verdere analyse liet zien dat de motivatie om te stoppen met roken groter was bij mensen die elektrische sigaretten hadden gebruikt, in vergelijking met de deelnemers die andere hulpmiddelen hadden geprobeerd.


"Als e-sigaretten relatief veiliger zijn en beter werken als hulpmiddel om te stoppen met roken, zou de interesse van jong volwasseneningezet moeten worden om meer rokers te laten stoppen met roken", volgens de auteurs.


"Ondanks hard bewijs met betrekking tot de effectiviteit of veiligheid van elektronische sigaretten, zijn e-sigaretten de meest effectieve hulpmiddelen om te stoppen met roken, voor mensen met een relatief sterke motivtie om te stoppen. Daarmee bevestigt deze studie het belang van de snelle ontwikkeling van wetgeving omtrent elektrische sigaretten, die rokers in staat stelt om e-sigaretten te gebruiken als hulpmiddel om met roken te stoppen", concluderen de auteurs.


Dit artikel is een vertaling van een artikel op Medical News Today. Het originele artikel (in het Engels) vindt u hier.

Reacties

  1. Karel Karel

    Ik heb ook een aantal weken geleden een elektrische sigaret gekocht. Het scheelt enorm veel. Ik voel me echt een stuk fitter en mijn rokershoest is volledig weg! Echt een aanrader!

Deel hier uw kennis en ervaringen met elektrische sigaretten!
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.