Op deze pagina beantwoorden wij veelgestelde vragen over elektrisch roken en e-sigaretten. Kunt u hier geen antwoord op uw vraag vinden? Gebruik dan ons contactformulier (rechts) om uw vraag te stellen. Wij komen er zo snel mogelijk bij u op terug!
Tijdens de openingstijden van onze e-sigaret winkel (Dillenburgstraat 80, 4835 ED Breda, geopend op ma: 13:00 - 18:00, di-vr: 10.00 - 18.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur) kunt u ons ook telefonisch bereiken, op: +31 (0)76 - 8866 997. Wij zijn u graag van dienst!
1 E-sigaretten: is het iets voor mij?
2 Elektrisch roken en uw gezondheid
2.1 Hoe gezond is elektrisch roken nou eigenlijk?
De elektronische sigaret is vele malen minder schadelijk voor de gezondheid dan een sigaret met tabak. De e-sigaret bevat geen teer, geen kankerverwekkende stoffen en er komt geen koolmonoxide vrij door verbranding. Door het roken van een e-sigaret komt waterdamp vrij. Elektronisch roken bevredigt de behoefte aan nicotine, zonder dat het schadelijk is voor de gezondheid.
Hier vindt u verdere informatie over de effecten van e-sigaretten op uw gezondheid.
2.2 Voor wie zijn e-sigaretten niet geschikt?
Wij raden het gebruik van elektrische sigaretten af voor de volgende mensen:
- Kinderen & personen onder de leeftijd van 18 jaar.
- Personen die allergisch zijn voor nicotine of voor producten op basis van nicotine (voor deze personen verkopen wij nicotinevrije e-liquid)
- Personen die lijden aan hart- en vaatziekten en/of die een hoge bloeddruk hebben
- Personen met een verminderd of zwak immuunsysteem
- Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven
In geval van twijfel raden wij u aan om uw arts te raadplegen voordat u een e-sigaret gebruikt.
2.3 Welke stoffen zitten er in e-liquid?
E-liquid bevat de volgende hoofdbestanddelen:
- plantaardige glycerine (VG) en/of propyleen glycol (PG)
- nicotine (behalve nicotinevrije e-liquid)
- gedestilleerd water
Daarnaast bevat e-liquid vaak geur en smaakstoffen, die ook in voeding worden aangetroffen. Alle e-liquid die door E-Sigaret Solutions wordt verkocht voldoet aan de gangbare veiligheidseisen voor voeding en/of medicijnen.E-vloeistof bestaat uit de stoffen propyleenglycol en/of plantaardige glycerine, geur- en smaakstoffen en eventueel nicotine. Hieronder vindt u een meer informatie over deze stoffen:
Propyleenglycol:
Propyleenglycol (vaak afgekort als PG) zorgt ervoor dat de damp kan dienen als ‘vervoermiddel’ voor de aroma’s en eventuele nicotine. Ook zorgt de propyleenglycol voor de rokerservaring. Propyleenglycol wordt ook in diverse voedingsmiddelen gebruikt, zoals in glazuur op cakes, in saladedressings, als glansmiddel op appels, in frisdranken, et cetera. Daarnaast wordt propeenglycol ook gebruikt in rookmachines in clubs. Deze stof is goedgekeurd door de Wereld Gezondheids Organisatie voor gebruik door consumenten.
Bent u allergisch aan propyleenglycol? Dan raden we u aan om een e-liquid met een basis van 100% plantaardige glycerine te gebruiken. Op onze website is dat de Intellicig ECOpure e-liquid.
Plantaardige glycerine:
Plantaardige glycerine is een andere basisstof voor e-liquid. Vaak wordt dit samen of als alternatief voor propyleenglycol gebruikt. Het is een stroopachtige en heldere vloeistof. Dit ingrediënt wordt in zo’n 1,500 verschillende toepassingen binnen de voedingsmiddelenindustrie gebruikt. Vaak als additief voor voedsel en drank.
Aroma’s:
De aroma’s zijn de smaakstoffen van de e-vloeistof. Van tabaksmaak tot aan koffie- en fruitsmaken. U kunt het zo gek nog niet bedenken, of het is als e-vloeistofsmaak te verkrijgen!
Nicotine:
De nicotine is de verslavende gifstof van zowel een echte sigaret als een e-sigaret met een nicotinehoudende e-liquid. Nicotine is de stof die voor de verslaving zorgt. Met behulp van e-sigaretten kunnen rokers hun nicotinebehoefte en nicotine-inname langzaam afbouwen. Doordat de sensatie van smaak, damp en de 'sigaret' tussen de vingers blijft, maken e-sigaretten het makkelijker om met roken te stoppen.
3 Gebruik van elektrische sigaretten
3.1 Hoe werkt een elektrische sigaret?
Voor goed elektronisch roken (ofwel dampen) is de keuze van uw e-sigaret enorm belangrijk. De werking van de door E-Sigaret Solutions verkochte e-sigaretten berust op geavanceerde techniek, die zorgt voor een ongekend realistische rookervaring.
Een e-sigaret bestaat uit drie hoofdonderdelen: de batterij, de verdamper en de e-liquid tank. Door de verhitting van de verdamper met de batterij wordt de liquid verdampt. Deze rook damp is waterdamp met een smaakje.
Er zijn verschillende versies van batterijen, verdampers en reservoirs voor de e-liquid. Alle zijn gebaseerd op de bovenstaande techniek.
De vloeistof (ook ' e-liquid' of ‘e-vloeistof’ genoemd) in de capsule is een zeer belangrijk onderdeel. Kies de e-liquid met de smaak en nicotinegehalte die bij u past.
3.2 Hoe lang gaat een e-sigaret mee?
Hoe lang u van een e-sigaret kunt genieten hangt af van uw manier van dampen. Met diepe teugen gaat een e-sigaret minder lang mee. Mensen die kleine trekjes nemen zullen langer kunnen dampen.
In het algemeen:
- Een wegwerp e-sigaret is gelijk aan ongeveer 30 sigaretten
- 5 capsules zijn gelijk aan ongeveer 30 sigaretten
- 5 cartomizers zijn gelijk aan ongeveer 100 sigaretten
- 10 ml e-liquid is gelijk aan ongeveer 100 tot 120 sigaretten
Hoe lang de onderdelen van een e-sigaret meegaan, hangt voornamelijk af van het gebruik. Verdampers, clearomizers en cartridges kunt u hergebruiken of zelf navullen. Als de kwaliteit van uw rookervaring afneemt (meestal na ca. 3 weken), raden wij aan om onderdelen te vervangen.
3.3 Hoe lang duurt het voordat een batterij is opgeladen?
Het volledig opladen van de gemiddelde e-sigaret batterij duurt ongeveer 2 tot 3 uur. Indien u tijdelijk geen toegang hebt tot een oplader, of in deze tijd ook wilt dampen, raden wij u aan om een extra batterij aan te schaffen.
3.4 Hoe vaak kan ik een batterij opladen?
Vrijwel alle elektrische sigaretten maken gebruik van hoogwaardige lithium-ion batterijen. Deze kunt u 200 keer opladen. Daarna verliest de batterij langzaam zijn kracht.
3.5 Moet ik de batterij loskoppelen als ik de e-sigaret niet gebruik?
Sommige e-sigaret gebruiksaanwijzingen raden aan om de batterij los te schroeven als de e-sigaret niet wordt gebruikt. Volgens ons is dit in de praktijk echter niet nodig. In bepaalde omstandigheden (zoals de verlaging van de luchtdruk, bijvoorbeeld in het vliegtuig) kunnen sommige e-sigaretten automatisch aangaan. Dit duurt echter maar een paar seconden. Daarna schakelt de e-sigaret vanzelf weer uit.
3.6 Hoe weet ik welke e-sigaret goed is?
Er zijn veel verschillende e-sigaretten te koop. Veel van deze producten komen uit China en zijn niet altijd van de beste kwaliteit.
Op basis van onze eigen testen (wij zijn zelfs ex-rokers en gebruiken e-sigaretten dagelijks) en gesprekken met klanten in onze e-sigaret winkel, kiezen wij de e-sigaretten en e-liquid van de hoogst mogelijke kwaliteit en de beste rookervaring voor onze shop.
Hier kunt u meer lezen over klantervaringen met e-sigaretten.
3.7 Mijn batterij doet niet meer, is hij kapot?
In enkele gevallen komt het voor dat de batterij van je elektronische sigaret kapot is. De volgende dingen kun je controleren. Zeker als je net de batterij bij onze online winkel bestelt hebt kan het voorkomen dat deze nog "uitstaat".
- Controleer of de doorbrandbeveiliging niet aanstaat. Deze kun je aan en uit zetten door 5 maal op de knop van je e-sigaret te drukken.
- Zorg dat je de batterij goed geladen hebt. Steek altijd eerst de laadkabel in een USB poort (of de bijgeleverde USB netadapter). De LED van de laadkabel (aan de kant waar je batterij erop schroeft) moet dan eerst rood worden. Is dit niet het geval, probeer dan een ander aansluitpunt. Draai pas dan je batterij op de laadkabel, de LED van de laadkabel moet dan rood i.p.v groen worden.
- Na ongeveer 3 uur moet de LED groen oplichten, waarmee aangegeven wordt dat het laden voltooid is.
- Laad altijd met de juiste laadkabel. Het slim model heeft een andere spanning maar helaas dezelfde laadkabel, verwissel deze dus niet!
- Zorg dat de batterij punten van zowel verdamper, accu en laadkabel regelmatig gereinigd worden met bijvoorbeeld de punt van een tissue. Viezigheid en liquid resten kunnen voor een slecht contact zorgen waardoor de batterij niet meer laadt.
- Indien mogelijk probeer de batterij met verschillende verdampers. Wanneer het probleem optreed bij slechts 1 verdamper is de kans groot dat je verdamper versleten is, of kapot.
3.8 Mijn tankje lekt, wat moet ik doen?
Als je tankje leegloopt, kunnen de volgende dingen aan de hand zijn, hier even in volgorde van waarschijnlijkheid. Daarnaast bestaat natuurlijk altijd de kans dat u een defect product heeft ontvangen. Neem dan contact met ons op en wij sturen u direct een nieuwe.
- Inhaleer zacht en regelmatig. Indien u te hard aan uw e-sigaret trekt, komt er teveel liquid op de verdamper en 'verzuipt' deze. De liquid zal langzaam uitlopen door de luchtgaatjes tussen de accu en verdamper. Ook bestaat er kans dat er e-liquid in het mondstuk terecht komt. Hierdoor kunt u soms een vieze smaak in je mond krijgen, omdat de liquid door het mondstuk in uw mond terecht komt.
- Controleer of de tank volledig aansluit aan de verdamper. Er mag geen opening tussen tank en verdamper zitten. Als dit wel het geval is, druk dan de tank nog eens goed aan, controleer of er niets tussenzit, of probeer het eens met een nieuwe tank. Zorg ook dat het tankdopje op de tank vastklikt.
- Indien u de tank of verdamper met water schoon heeft gemaakt, kan resterend water de e-liquid verdunnen, zodat de kans op uitlopen wordt vergroot. Zorg dat u de onderdelen na het schoonmaken goed droog maakt. Gebruik een tissue en blaas de onderdelen achteraf droog. U kunt ze ook een tijdje op een warme plek (zoals de verwarming) neerleggen of ze drogen met een föhn.
3.9 Mag ik de e-sigaret overal gebruiken?
Omdat e-sigaretten geurloos zijn en er geen schadelijke rook vrijkomt bij het gebruik ervan, mag u de e-sigaret in principe overal gebruiken. Het Ministerie van Volksgezondheid stelt dat de elektrische sigaret geen tabaksprodukt is en dus niet valt onder het rookverbod. We adviseren echter wel om in openbare ruimtes altijd even te informeren naar de regels die daar worden gehanteerd. Op deze manier worden misverstanden voorkomen.
3.10 Is er veel onderhoud nodig aan een e-sigaret?
Een elektronische sigaret vereist in feite geen onderhoud. Bij sommige modellen moet je sporadisch wel de clearomizer vervangen. Zodra de dampproductie of de smaak afneemt, is het tijd om de clearomizer schoon te maken of te vervangen.
4 Bestellingen, garantie en levering
4.1 Hoe lang heb ik garantie?
Op de meeste bij E-Sigaret Solutions bestelde producten geniet u 30 dagen garantie, vanaf de dag dat u uw bestelling heeft ontvangen.
Let op! Deze garantie geldt niet voor verdampers. Ook aangebroken e-liquid verpakkingen (flesjes, capsules en/of cartomizers) kunnen niet worden geretourneerd.
4.2 Hoe lang duurt het voordat ik mijn bestelling ontvang?
Bestellingen die wij op werkdagen voor 4 uur 's middags ontvangen, worden dezelfde dag nog verstuurd. Dit betekent dat u uw bestelling al de volgende dag in huis heeft.